O nama

www.svetazemlja.com

Udruga Sveta zemlja, Ljubuški, osnovana je u Hercegovini 2006. godine kao plod predivnog hodočašća u Svetu zemlju koje smo imali 2005. godine. Udrugu je osnovala skupina oduševljenih hodočasnika koju predvodi fra Mika Stojić. Kasnije su se Udruzi priključili mnogi drugi članovi.

Udruga je sudski registrirana u Zapadno-hercegovačkoj županiji, Bosna i Hercegovina.

Organiziramo hodočašća u Svetu zemlju i druga svetišta, prema željama hodočasnika i u dogovoru s njima. Nudimo surdnju svim vodičima koji govore hrvatski. Nekoliko vodiča odazvalo se na naš poziv i plodno surađujemo.

Cilj nam je promidžba Svete zemlje i hodočašća u nju, te promidžba hodočašća općenito.

Pratite nas na Facebook stranici:

https://www.facebook.com/udrugasvetazemlja/info

 

Udruga Sveta Zemlja: temeljni ciljevi i načini djelovanja

 • Širenje informacija o Svetoj Zemlji (Izrael) i o hodočaščima u Svetu Zemlju
 • Hodočašća u Svetu Zemlju i hodočašća općenito
 • Pomaganje (sufinanciranje) hodočašća u Svetu Zemlju ili druga hodočašća članovima Udruge
 • Izvori prihoda udruge: članarina, donacije, drugi izvori (donacije, sponzori…)
 • Humanitarna djelatnost prema stanovnicima Svete Zemlje i općenito
 • Kontakt s kršćanima i drugim vjernicima iz Svete Zemlje
 • Udruga će povremeno izdavati letak
 • Ekumenizam – dijalog između različitih kršćanskih Crkava i denominacija
 • Međureligijski dijalog (jer Sveta zemlja je sveta za kršćane svih vrsta, židove i muslimane)
 • Ekološka djelatnost
 • Nagrađivanje talentiranih učenika
 • Udrugu ćemo registrirati kao udrugu građana (u tijeku je proces registriranja)
 • Članstvo: utemeljitelji, članovi, sponzori-donatori i počasni članovi
 • Članska iskaznica

 

Kako je sve počelo

Sve je počelo na početku 2003. godine kad me je gospodin Davor Ljubić, direktor agencije G-tour iz Međugorja pozvao da nas dvojica zajedno posjetimo Svetu zemlju. Poziv mi je bio jako drag, ali nisam mogao vjerovati svojim ušima ni Davoru koji me pozvao. Želio sam poći, ali dugo sam razmišljao o svemu. Prolazili su dani, povremeno smo o tom pričali i napokon odlučili: idemo u srpnju kad uskladimo svoje obveze s letom aviona. Odgovarao nam je let iz Ljubljane. Stigli smo u Svetu zemlju na blagdan Sv. Ilije proroka. Prvi dan proveli smo upravo na Ilijinom brdu Karmelu jer smo se tu sastali s našim prijateljima koji su nam bili domaćini, a oni žive u Haifi, lučkom gradu podno brda Karmela.

Posjetili smo Galileju, Galilejsko jezero i sva mjesta vezana uz Isusov život. Zatim smo posjetili Jeruzalem i Betlehem te sva mjesta i crkve u okolici koje su vezane uz Isusov život. Sreli smo hodočasnike iz Australije, Dalekog Istoka, Afrike, poneke iz Italije … Evropljana i Amerikanaca skoro da nije bilo. Treba reći da su se židovski vojnici samo nekoliko dana prije našeg hodočašća povukli iz Betlehema.

Kad sam se vratio doma zapisao sam ovo: Sve je bilo veličanstveno i krasno i ovo je bilo jedno divno iskustvo koje bih svakome poželio i preporučio. Jedino je bio naš nedostatak što smo imali malo vremena. Najpovoljnije je hodočašće od sedam dana da se sva ova mjesta posjete i da se u duhovnom i biblijskom ozračju sve prouči i upozna, tako da čovjek poraste u vjeri i poznavanju osobe Isusa Krista.

Kad smo se vratili kući Davor i ja smo učinili svojevrsni zavjet. Odlučili smo propagirati i organizirati hodočašća u Svetu zemlju i na taj način omogućiti svima koji žele da i oni dobiju priliku vidjeti i doživjeti sve ove ljepote i duhovne poticaje.

Prvo hodočašće organizirali smo prošle godine krajem rujna. Bilo nas je četrdeset dvoje. Sve je bilo veličanstveno, hodočasnici su bili presretni i zadovoljni. U našoj grupi bilo nas je šest svećenika. Nakon hodočašća postali smo kao jedna obitelj. Sastajemo se u manjim i većim skupinama u raznim prigodama.

Razmišljali smo što možemo učiniti za druge da i oni dožive ovu ljepotu i sreću, te duhovnu puninu. Odlučili smo: utemeljili smo udrugu Sveta zemlja, jedinu te vrste na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Cilj ove Udruge jest pomoći svima koji žele poći u Svetu zemlju da to učine što prije i što lakše. Stoga, pozivamo vas da se učlanite u ovu Udrugu. Time ćete sebi olakšati hodočašće u Svetu zemlju.

fra Miljenko Mika Stojić

 

Članarina u Udruzi Sveta zemlja

Kad smo se sastali da utemeljimo Udrugu Sveta zemlja onda je trebalo riješiti i pitanje članarine. Ja sam smatrao da je primjereno da članovi sami predlože koliko ćemo mjesečno i godišnje darovati novca za članarinu u Udruzi. Kažem darovati jer smo zamislili da se članarinom pomogne drugima da lakše otputuju u Svetu zemlju, tj., da im naša Udruga svojim prilogom smanji iznos koji trebaju platiti za hodočašće.

Članovi Udruge meni su rekli da ja odredim ili predložim visinu članarine. Nisam to htio nego sam inzistirao da to oni učine sami. Kako su oni i dalje inzistirali da ja odredim članarinu ja sam zamolio jednog policajca, člana Udruge, da on predloži iznos članarine jer on je od svih nazočnih članova imao najmanja primanja. Taj naš prijatelj policajac predložio je da članarina bude 5 KM mjesečno ili 60 KM godišnje. Onda sam ja dodao da sam, dok sam bio pušač, dnevno trošio za cigarete 5 KM, te da zaista nije previše ako sada mjesečno izdvojimo za članarinu u Udruzi 5 KM. Svi smo se složili o navedenoj svoti, a onda sam zamolio da članovi Udruge plate članarinu tijekom godine kad mogu odjednom da tako olakšamo administraciju, jer mi nemamo namjeru trošiti novac na administraciju, nego dragovoljno sve raditi za Udrugu, tako da trebamo smanjiti poslove oko administracije i naplate članarine. mjesečno, tj.,

Ja sam doista bio pušač i godinama sam trošio za cigarete bar 5 KM dnevno, a sada sam ponosan da mogu dati 5 KM mjesečno za članarinu u Udruzi i da time mogu pomoći drugima da lakše i jeftinije odu na hodočašće u Svetu zemlju.

Stoga pozivam i vas da učinite isto. Učlanite se u Udrugu Sveta zemlja i svojom članarinom pomozite se i drugima. Kad bi nas bilo mnogo svi bismo lakše mogli otputovati na hodočašće u Svetu zemlju kad nam to dopuste razne životne okolnosti.

Ako ne vjerujete onda uzmite papir i olovku i probajte malo računati.

Želim vam da se odlučite za članstvo u Udruzi Sveta zemlja i da jednoga dana pođete na hodočašće u Svetu zemlju.